DAMGA VERGİSİ DENİLEN SIRTIMIZDAKİ GİZLİ YÜK

aciklama

DAMGA VERGİSİ DENİLEN SIRTIMIZDAKİ GİZLİ YÜK

Değerli Okurlar,
Damga Vergisi hayatımıza 11 Temmuz 1964 Tarih ve 488 Sayılı Kanun ile girmesine rağmen üzerinde fazla değişikliklere gidilmemiş ve çok çok anlamsız bir vergi türü olmasına rağmen; Sanki kurtarıcı bir vergi özelliğini koruyan ve sessizce tahsil edilen bir vergi türü olmuştur.
Türk Dil kurumunun Damga sözcüğünün tarifine bakıldığında bir şeyin üzerine bir işaret basmaya yarayan alet,mühür veya herhangi bir şeyin üzerine aletle bırakılan bir iz anlamı olarak belirlenmiştir. 488 Sayılı Kanundaki terimi ise yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanmak suretiyle manyetik ortamda ve
elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeyi ifade eder denilmiştir. Damga vergisi nispi veya maktu olarak alınmaktadır.
Damga vergisi nasıl tahsil edilmektedir= Damga vergisi ,
Makbuz karşılığı,
İstihkaktan kesinti yapılması,
Basılı damga konulması şekillerden biriyle ödenmektedir. Bu ödeme türlerinden olan Basılı
Damga konulması şekliyle ödeme,
1- Makbuz ve İbra Senetleri
2- Faturalar
3- Ulaştırma ile ilgili Kağıtlar,
4- Elektrik, Havagazı, Telefon ve Su abonman mukavelenameleri
5- Maliye Bakanlığından izin almak şartıyla vergiye tabi diğer kağıtlar.
Makbuz Verilmesi Şekliyle Ödeme
Bu kanunda gösterilen haller dışında Damga Vergisi makbuz karşılığında ödenir.
İstahkaktan Kesinti Şekliyle Ödeme
Özel Bütçeli Dairelere, İl Özel İdareleri ve Belediyeler, Bankalar, İktisadi Kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, İştirak ve müesseseslerinin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait vergilerin,
a) Bu Ödemelerin yapılması,
b) Avans suretiyle ödemelerde avansın itası, sırasında ilgili daire ve Müesseseler tarafından istihkaktan kesinti yapılması şekliyle ödenmesine Maliye Bakanlığınca izin verilir.

HAYATIMIZIN HER EVRESİNDE DAMGA VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORUZ.
Değerli arkadaşlar konuyu dağıtmadan Damga vergisine 3568 Sayılı Kanuna tabi Meslek Mensupları gözüyle bakarsak, Müşterilerinizden (Mükellefler) çoğunun firma faaliyetlerine başlarken kira sözleşmelerinden alınan damga Vergisi ile başlayarak faaliyetleri sırasında ister kar elde etsinler, İsterse zarar etsinler her ay düzenli olarak gönderdikleri Vergi beyannamelerinde , Bilançolarında ,Gelir tablolarında , İşletme hesabı özetlerinde , Maaş,Ücret ödemelerinde veya ücret kabul edilen diğer ödemelerde hep ama hep damga verilmesi kesilmekte kesinti oranı düşük görülen bu vergi aslında toplanıldığında sadece Mükellefler değil ücretlisinden , Memuruna, Amirine kadar herkesin sırtında gizli bir yük oluşturmaktadır. Elektrik faturalarından, Su faturalarına, Doğalgaz faturalarından iletişim faturalarına kadar her ödemememizde Damga vergisi ile karşı karşıya kalmaktayız. İşin en üzücü tarafı ise bir türlü katlanamadığım ve çok haksız bulduğum şey ise İşsiz kalmasından dolayı kendisine İşsizlik sigortasından dolayı ödenen İŞSİZLİK SİGORTASINDAN BİLE DAMGA VERGİSİ KESİLMESİDİR. Örnek verirsek işsizlik sigortasına hak kazanmış ve on aylık bir süre için aylık ödenecek olan 8.00100 Tl aylık İşsizlik sigortasından her ay 60.72 Tl. Damga vergisi kesilmekte bu da on ay da 607.20 Tl. olmaktadır. Belki bu rakam gözümüzde fazla bir meblağ olmayabilir ama işsiz bir insan için belki de bir aylık evinin ekmek masrafları olacaktır.
Gelelim Mükelleflerin İster Kâr etsin, İster zarar etsin 2024 yılında her ay verdikleri beyannameler için ödeyecekleri damga vergileri ise,
Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Damga Vergisi 467.20 TL,
Kurumlar Vergisi Beyannameleri  624.10 TL,
Katma Değer Vergisi Beyannameleri 308.30 TL, Yıllık Tutarı 308.30*12=3.699.60 Tl.
Muhtasar Prim Hizmet Beyannameleri365.50 TL, 12 ay için 365.50*12= 4.386.00Tl.
Geçici V. Beyannameleri 308.30 Tl. (4 Dönem için 308.30*4= 1.233.20 Tl)
Diğer Vergi Beyannameleri (Damga vergisi beyannameleri hariç), 308.30 TL.
Not= Belirlenen bu rakamlardan sonra işletme defteri tutan bir mükellefin bile 2024 yılında sırtında kambur hale gelen bu damga vergisini ödeyeceği miktar yaklaşık 9.786.00Tl. bulmaktadır. Umarım Maliye Bakanlığı mükellefleri bu kambur’dan bir an önce kurtarır. 

Bu Kategoride Çok İzlenen

Yardıma mı
İhtiyacınız Var!

SGMD olarak soru ve önerilerinize değer veriyoruz.Yardıma ihtiyacınız varsa hemen bize ulaşabilirsiniz.

Bize Ulaşın